Artikel 2 van 4

May the feed be with you and your horse

May the feed be with you and your horse. 

Uw paard en zijn eten, een dagelijkse topic bij heel wat mensen, zowel in de recreatie als op topsport niveau. 

Wat mag er en wat kan niet, wat is nu juist goed en wat is er juist slecht. Om te vermijden dat dit een boek van 350 bladzijden wordt, gaan we kort enkele belangrijke punten aanhalen waar er heel vaak tegen gezondigd wordt. 

· Paarden en melasse (gebruikt in >95% van de voeders op de markt): 

‘it’ s a no go’. Het maagdarmstelsel van een paard verteert melasse heel slecht, het zorgt dan ook voor verzuring in de maag en leververvetting. Dit geldt eveneens voor een overdaad aan eiwit en zetmeel. Net omwille hiervan werd het product PH ontwikkeld, uniek in zijn soort, heel efficiënt en wetenschappelijk onderzocht. 

· Het voorjaar en het najaar zijn niet gemaakt om een paard volle dagen in de weides te laten. Door de koude nachten en de zonnige dagen bevat het gras te veel fructaan, dit zorgt voor het stollen van het bloed, wat kan resulteren in hoefbevangenheid. Opnieuw zorgt dit voor leververvetting. 

Tip: wanneer een paard hoefbevangen is wordt heel vaak magnesium bijgegeven, denk eraan dat de best opneembare vormen van magnesium citraat en glycinaat zijn. 

· Rijke Vlaamse bodems of beter gezegd stikstofrijke-calciumarme Vlaamse bodems, die zorgen voor eiwitrijk gras, ideaal voor onze runderen met 4 magen, wat minder voor het paard waarbij de maag slechts een uitstulping van de darm is. Voordroog of hooi in Vlaanderen is arm aan mineralen, sporenelementen en vitamines. Dit gecombineerd met de voeders op de markt waarvan de meeste evenmin aan de behoeftes van een paard kunnen voldoen, resulteert in tekorten aan calcium, selenium, magnesium, Vit E, zink, jodium, … 

Uw paard verdient het beste, want we verwachten steeds het beste. Uw paard moet dagelijks presteren en liefst op topniveau maar wordt eigenlijk ondervoed. Vul alle sporenelementen, mineralen en vitamines aan met hoogst gedoseerde en meest complete product op de Europese markt, namelijk Tonic. Je vult niet alleen de tekorten aan maar je draineert eveneens de lever, die bij meer dan 70% van de paarden te vet is! Niet vergeten dat de lever van het paard het belangrijkste orgaan is, die niet alleen een drainerende maar eveneens een regulerende functie heeft. 

Daarnaast is Tonic eveneens van groot belang bij drachtige en lacterende merries, je wil een pracht van een veulen maar denk ook even aan botvorming, het immuunsysteem, ontwikkeling van de longen, … Tijdens de laatste maanden van de dracht en de eerste weken van het pasgeboren veulen, wordt er enorm veel van de merrie gevraagd, maar de tekorten aan Selenium, calcium, vitamine B1, fosfor, koper, magnesium, … resulteren op latere leeftijd in een ‘minder kwalitatief’ paard. 

· Water, de bron van het leven. IJzerrijk put-grondwater, de sluipende moordenaar, eerst teveel ijzer in het bloed, daarna ophoping in de lever wat leidt tot vergiftiging. Indien mogelijk probeer steeds regenwater of stadswater ter beschikking te stellen van je paard. 

· Mijn paard staat te mager, ik geef hem een extra schepje eten. Hoe logisch dit ook lijkt, meestal is het omgekeerde beter. Ik geef hem wat minder krachtvoer, waardoor ik minder het maagdarmstelsel en de lever van het paard ga belasten maar ik geef hem onbeperkt hooi, waardoor hij heel de dag lang lekker kan kauwen, wat resulteert in veel speekselvorming en hoe meer speeksel, hoe beter de vertering van het paard en minder verzuring. De maag van een paard moet een pH van 7 hebben wat betekent neutraal, met het teveel aan suiker, eiwit en zetmeel wordt dit nooit bereikt. 

· Vorige topic leidt ons dan ook netjes tot het volgende (en voorlopig) laatste onderwerp, namelijk maagzweren. Meer dan 58% van de paarden hebben er last van! 

Verzuring van de maag (te lage pH waarden) leiden tot irritatie van de darmwand en maagdarmzweren. 

De kleine maag van het paard maakt slechts 8% uit van het gehele maagdarmstelsel van het paard, dus wanneer we spreken over maagzweren gaat dit niet alleen over zweren in de maag maar tevens het darmstelsel van het paard! 

Oorzaken zijn divers: voeding, voederschema, stress, transport, medicatie, training, … 

Tot op vandaag heeft men nog niet kunnen aantonen dat weven of luchtzuigen leiden tot maagdarmzweren maar wel het gevolg kunnen zijn van de aanwezigheid van maagdarmzweren. 

 

Hoe voorkomen: 

o Meer grazen = meer speekselvorming = meer buffercapaciteit en hogere pH waarde. 

o Paarden in training ondersteunen met natriumbicarbonaat van mariene oorsprong (PH: benutting van meer dan 92% bij gebruik van de PH, gewone natriumbicarbonaat wordt slechts voor maximaal 26% omgezet). 

o Voederschema: kleine porties, meerdere malen per dag voederen. 

o Ondersteun stressgevoelige paarden (ZEN). 

o Minder suikerrijk voeder geven (vermijd melasse!), granen bevatten van nature aanwezige suikers, dit is meer dan voldoende voor jouw (sport)paard, mits de voorwaarde dat het paard een aanvulling krijgt van vitamines, sporenelementen en mineralen (Tonic). 

o Hou er echter rekening mee dat heel wat paarden irritaties krijgen op de darmwand door teveel vezels. Probeer een correcte balans te vinden, want teveel vezels zorgt dan weer voor verzuring. 

o Voorzie voldoende hooi, zodat ze dit steeds ter beschikking hebben, dit resulteert in meer speekselvorming. 

o Kies voor granen i.p.v. korrels= meer kauwen = meer speekselvorming= betere voederconversie en hogere pH 

o And last but not least: bij aanwezigheid van maagzweren, contacteer je dierenarts! 

www.horsetonic.eu

© 2017 - 2024 Horse and Freedom | sitemap | rss